Gloster en Dedon hadden de deuren van hun vernieuwde showrooms al voor ons geopend. Daar stonden de nieuwe collecties, ontwerpen en materialen op ons te wachten. Eerlijk gezegd werden wij wel blij van wat we zagen, erg blij. Dat belooft in ieder geval veel goeds voor het outdoor seizoen 2016!

Hongerig naar meer reisde team Dacks daarop bij ochtendgloren af naar Parijs. Bestemming? De Maison&Objets, een vakbeurs waar fabrikanten van in- en outdoor producten trots hun laatste creaties tonen. Na eerst te zijn getrakteerd op smeuïge croissants en pains au chocolat door de Franse collega’s van de Reliable Airline stapten wij het Parc d’Expositions binnen. Met een lijstje namen in het hoofd liepen wij het gigantische complex binnen. Waar beginnen, wie niet vergeten?

Borek

Bij het Nederlandse Borek was het eigenlijk meteen raak. Bestaande collecties zijn door het toevoegen van nieuwe items en kleuren volwassen geworden. Zo is de Viking in 2016 ook in het antraciet verkrijgbaar, wordt de Panama aangevuld met lounge meubelen.

De uiterst populaire Crochette collectie heeft zich in 2015 wel bewezen, de pouffes en kussens vonden gretig aftrek. Deze zijn straks in vijf kleuren verkrijgbaar: de kleuren turquoise en donker blauw vullen de kleuren ijzergrijs, donkergrijs en zand aan.

Daarnaast wordt de collectie uitgebreid met “een lounge-zak”, een zit-zak met een stevige rugleuning waarin het lekker hangen is. Geloof me, deze wordt razend populair. Onthoud deze naam: Leno!

Aanvullend hierop komt Borek in 2016 ook met een 6-tal geheel nieuwe collecties. De Victoria, een stoere 4-meter lange gepoedercoat aluminium eettafel. De Elx, een strak gelijnde uitschuifbare eettafel waarvan het teakhouten blad rust op een rank gepoedercoat aluminium frame. Deze kan worden aangevuld met onderhoudsarme armstoelen uit de nieuwe Jaca of de Coria collectie. Dit maakt het geheel erg fraai. En ook hier staan gemak en comfort centraal.

Met de Pasturo slaat Borek een geheel andere weg in. Deze nieuwe collectie luchtig ogende lounge meubelen van gevlochten Ardenza Rope bestaat uit een sofa, daybed, lounger en lage tafel.

Het geheel vormt één grote, vette knipoog naar de 60’ies. Ook hier is weer duidelijk gekozen voor kwaliteit: een gepoedercoat roestvaststalen frame gecombineerd met de kleurvaste Ardenza Rope.

De Ardenza Rope kennen we van de zeer populaire Verdasio lounge stoel welke al in een eerder stadium door Borek is gelanceerd.

Als laatste maar zeker niet de minste noemen we “nog even” de Murcia. Deze nieuwe collectie zal met recht worden gezien als de “ultimate luxury lounge collection”. Het aluminium frame is in een stralend wit kleur gepoedercoat, wat absoluut gebruiksgemak garandeert. Aangevuld met stevige, uitnodigende comfortabele kussens en een grote verscheidenheid aan modules maakt het plaatje compleet. Onze verwachtingen van de Murcia zijn dan ook hoog.

Max & Luuk

Bij Max&Luuk ook veel nieuws. Bestaande collecties van dit relatief jonge bedrijf zijn volwassen geworden en waar nodig aangevuld met nieuwe collecties. Ook bij FermobManuttiTUUCI en anderen veel nieuws, maar daarover binnenkort meer. Al met al kunnen we met een gerust hart stellen dat in 2016 een aantal prachtige meubels het daglicht gaan zien, meubels om enthousiast van te worden.

Voldaan verlieten we het complex, next stop Le Marais. Via een overvolle péripherique kwamen wij uiteindelijk in één van die karakteristieke smalle, kronkelige straatjes van de Marais terecht. In deze oude, joodse wijk waren onze kamers geboekt. Wát een plek! Parijs zoals je eigenlijk Parijs wilt beleven, proeven, ervaren. Maar veel tijd om van het hotel te genieten was ons niet gegund. Al snel gingen we op pad, richting de Rive Gauche.

Met het hoofd vol opgedane ideeën, maar ook een lege maag, stapten wij op de Place Saint Germain La Société binnen. De keukenbrigade van dit te gekke restaurant stond met geslepen messen klaar, tijd om aan te schuiven.

En, Jeroen zou Jeroen niet zijn als er niet eerst getoast werd op een goed seizoen. Na inspirerende woorden doken we in de menukaart en werd het muisstil aan tafel. Als vervend zoetekauw trekken de desserts altijd als eerst mijn aandacht, het was dan ook snel duidelijk dat mijn maaltijd om de Pavlova heen zou worden samengesteld.

Aan het eind van deze heerlijke avond verlieten wij voldaan het restaurant, hoek om bij Les Deux Magots, op zoek naar een taxi om ons heelhuids thuis te brengen.

Zodra we veilig op de achterbank geïnstalleerd waren, waande Nicole zich Venessa Paradis. Ja, die….

Zonder ook maar enige gene brulde zij uit volle borst en met een ietwat schorre stem ”Joe le Taxi” door de Peugeot. De blik welke de taxichauffeur in de achteruitkijkspiegel wierp sprak boekdelen…

Na een goede nacht rust schoven we één voor één aan voor ontbijt met uitzicht op de binnenplaats waar een verrukkelijk petit déjeuner op ons wachtte. De uiterst vriendelijke Parijzenaar zag erop toe dat we lekker peuzelden. Klaar voor de nieuwe dag gingen we op zoek naar onze huurfietsen.

Onder begeleiding van een enthousiaste gids fietsten we via fraaie plekjes van de Rive Droite naar haast nog fraaiere plekjes op de Rive Gauche. Wat blijft het toch leuk om op deze manier deze heerlijke stad te doorkruizen.

Natuurlijk kon het Jardin du Luxembourg niet worden overgeslagen, geboortegrond van de Luxembourg stoel zoals wij deze inmiddels in Nederland kennen. Laverend langs het Pantheon gingen wij op zoek naar de wereldbekende stoeltjes uit dit park.

De kunst is niet om de stoeltjes te vinden, eerder om er eentje te bemachtigen. De bezoekers van het park slepen ze van links naar rechts, op zoek naar een fijne plek. En goed voorbeeld doet volgen.

Deze fameuze Luxembourg stoel is opnieuw door Fermob in een aluminium uitvoering uitgebracht.

Dacks was er jaren geleden als de kippen bij om de kracht van dit ontwerp in te zien en is inmiddels uitgegroeid tot dé Fermob leverancier van Nederland. Wat ooit begon met “wat stoeltjes” is nu een volwassen Luxembourg collectie geworden.

Via l’Ile de la Cité en l’Ile Saint Louis staken wij de Seine over, richting de Rive Droite om onze 2-wielers in te leveren. Maar eerst nog even langs het atelier van de Ierse kunstenaar Michael Mulchy, verstopt in een authentieke Parijse cour. Het lijkt wel of we een andere wereld instappen, letterlijk. Vanaf de drukke straat stappen we een oase van rust binnen. En vanuit deze rustige setting lopen we langs een jarenoude, grillige klimop het atelier binnen waar uitgesproken kunstweken ons begroeten.

Na alle indrukken en talloze kilometers in onze benen vertrokken we te voet richting het Louvre, naar Café Marly om exact te zijn. Op deze fantastische plek vormen de linker vleugel van het Louvre, de Pyramide, de najaarszon en klassiek geschoold personeel het decor. De menukaart is echt het slagroom op de taart. Duidelijk de ideale plek om onze laatste lunch te verorberen voordat de realiteit zich weer aandient. Vlucht KL1244..