Beide merken zullen afzonderlijk hun eigen markt blijven voeden, maar achter de schermen zullen zij gezamenlijke ideeën over ‘exclusieve buitenmeubelen’ gaan bundelen. Tijd om eens een kijkje in de keuken te nemen, vond het team van Dacks. En zo geschiedde..

Afgelopen woensdag om 8.15 uur zijn wij met German Wings (wij houden wel van een uitdaging) naar Hamburg gevlogen, waar wij allereerst in de gloednieuwe showroom van Gloster alvast de collectie 2016 mochten bewonderen. Er was klaarblijkelijk hard gewerkt om alles op tijd in gereedheid te brengen, de nooduitgang bordjes werden snel nog even gemonteerd, maar het resultaat mocht er dan ook zijn; Wow, wat een mooie showroom! Na wat chique hapjes, een glas Moët en uitleg over de nieuwe Gloster collecties, waren wij warempel allen nóg meer enthousiast. 

Nieuwe ronde buitenkleden gecombineerd met strak vormgegeven loungesets, stoere stoffen in prachtige tijdloze kleuren geven de Cloud set en de Grid een geheel nieuwe uitstraling en ook teak meubelen, waar Gloster tenslotte ‘groot’ mee is geworden, werden in uiteenlopende stijlen en uitvoeringen gepresenteerd. Vooral armstoel ‘William’ en de ‘Bay’ loungeset vielen erg in de smaak. Gloster heeft bewezen dat de weg die zij zijn ingeslagen, absoluut de juiste is; Gloster is duidelijk klaar voor de toekomst!

Na deze constatering konden we met een gerust hart Lunenburg verlaten en de rest van de middag de straten en gezellige pleinen van Hamburg ontdekken… tenminste, dat was het plan. De taxirit met kamikaze chauffeur Ali deed ons vermoeden dat we Hamburg wellicht niet zonder kleerscheuren zouden bereiken. De beste man reed op rechte stukken in z’n Touran (‘it’s a good car’, liet hij ons weten) 190 km/p.u, slechts sturend met het knietje, want hij was onderwijl druk aan het bellen en whatsappen met o.a. Abu Nazir (het stond écht op ‘t display van zijn telefoon!!) Delen van gespreken over ‘bremsen’ die niet goed waren konden mijn collega’s een beetje volgen en op dat moment was ik blij dat mijn Duits niet al te best was. Enfin, na bijna een motorrijder van de weg te hebben gedrukt en een touringcar bruut te hebben afgesneden, die gelukkig wél over goede remmen beschikten, zijn we afgezet bij ons hotel Side. Na deze rit was het Dacks team hechter dan ooit en we zijn dan ook direct hamburgers (what else?) gaan eten aan de Elbe, heerlijk in het zonnetje. Wat een mooie stad trouwens!

’s Avonds, op uitnodiging van Dedon, zijn we gaan eten met een divers en mondiaal gezelschap in Bierstube ‘Das Altes Madschen’; 160 man uit alle hoeken van de wereld waren aanwezig. Leuk om ‘oude bekenden’ weer te zien en vooral heel leuk om weer nieuwe contacten te leggen. Al met al een zeer geslaagde eerste dag.

De volgende ochtend was het al weer vroeg dag en na een heerlijk ontbijt zijn we in touringcars richting het depot van Dedon gereden, waar we onze ogen hebben uitgekeken. Zó georganiseerd en geautomatiseerd als alle meubelen daar zijn weg gestald, dit is ongekend en heb ik nooit eerder zo gezien. Een aantal sprekers kwam aan het woord en vooral het verhaal van Angelo van Tol, die het spits afbeet en founder van Dedon, Bobby Dekeyser kwamen behoorlijk binnen. De boodschap was duidelijk; geef nooit op, ook al lijkt iets uitzichtloos. Sta voor wie je bent en wat je wilt bereiken in dit leven en ga niet uitsluitend voor eigen gewin; doe ook goed voor je medemens en help waar je kunt helpen. Make the world a better place…

Collega Harry was trouwens bijna winnaar van een superprijs die Bobby Dekeyser daar spontaan ter plekke had bedacht; iemand uit de zaal mocht samen met de crew van Dedon mee om Dedon Island op de Filipijnen (!) te ervaren ‘to the max’. Een geheel verzorgde week voor 2 personen zou je de mogelijkheid geven, zelf te zien hoe Dedon daar projecten/fabrieken heeft opgezet om de bevolking te leren zelf een goed inkomen te vergaren. Ook scholen die Dedon heeft gestart kunnen worden bezocht en uiteraard zou je als klap op de vuurpijl, je helemaal kunnen laten verwennen op Dedon Island waar ALLES mogelijk is, op het moment dat het joú uitkomt. Want vrije tijd is pas echte rijkdom; niks geen diners op gezette tijden, zoals je normaal hebt in hotels, alles is mogelijk op Dedon Island.

Of iemand wist hoe de naam Dedon was ontstaan… Laat nu net onze agent dit die ochtend toevallig hebben verteld! Harry zijn vinger priemde als eerste in de lucht en hij mocht naar voren komen. –DE- zijn de beginletters van de achternaam van Bobby, maar helaas wist onze agent de naam van de Italiaanse zwager niet helemaal te noemen (iets met Don, Donatelli, DonJuan) waardoor het antwoord niet compleet was en Harry deze reis aan z’n neus voorbij zag gaan. Wel werd hem toegezegd mee te mogen naar de eerstvolgende fotoshoot voor de nieuwe brochure. Laten we hopen dat dit niet op Vlieland is, maar ergens op bijvoorbeeld de Seychellen!

Na een Marokkaans getinte lunch in de showroom te Lunenburg was er dan de langverwachte presentatie van de nieuwe collectie 2016. Jeetje, wat een krachtige en eigentijdse ontwerpen! Dat is toch wel de kracht van dit merk; de ontwerpers Toan Nguyen (Lou), Stephen Burks (Ahnda) en Sebastian Herkner (Mbrace) weten Dedon naar ongekende hoogte te brengen op buitenmeubelgebied en zo blijft Dedon toegankelijk voor zowel jong als oud.

Helaas kwam hierna ook een einde aan ons bezoek aan buurland Duitsland, maar vol frisse inspiratie en enthousiasme stapten wij wederom het vliegtuig van German Wings in. De piloot lachte gelukkig vriendelijk vanuit de cockpit bij het instappen, dus dat zat wel snor.

Seizoen 2016; ik heb er nu al zin in!!