Paris, je t’aime!

Zo tegen het eind van het jaar zijn stedentrips erg in trek. De meeste steden maken zich dan letterlijk én figuurlijk op voor de feestdagen, de timing kan dus bijna niet beter.. Hoe leuk is het om op Times Square het nieuwe jaar in te luiden, in London je aan de kerst-etalages van Harrods en Harvey Nickels te vergapen of in Barcelona lekker naar het strand te gaan wetende dat het in Nederland nat en guur is.

Maar laten we Parijs vooral niet vergeten, de lichtstad komt met name tijdens de donkere dagen ’s avonds erg mooi voor de dag. Parijs wordt door de Parijzenaren opgesplitst in de Rive Droite en de Rive Gauche, de twee oevers van de Seine. Voor het gemak, de Arc de Triomphe staat op de Rive Droite, de Eiffeltoren op de Rive Gauche.

De Rive Droite staat bekend als het wat chiquere gedeelte. Vooraanstaande modehuizen, grote warenhuizen en luxe patissiers hebben hier hun winkels. De 8e, 9e en 16e arrondissement zijn bezaaid met brede boulevards waaraan riante appartementen liggen. Of je nu flaneert in de Rue Faubourg Saint Honoré of je vergaapt aan de etalage van Ladurée, het is een feestje om door de straten te banjeren en alle indrukken in je op te nemen. Is het toch kouder dan verwacht, stap gerust voor een warme chocola bij Angelina op de Rue de Rivoli naar binnen. Een waar begrip en een belevenis op zich waar tout Paris al decennia lang plaatsneemt. Denk je, ach het met een heater eigenlijk wel goed te doen, zoek dan een plekje uit bij Café Marly. Met name hun terras onder de gewelven van het Louvre biedt een fantastisch uitzicht op het Louvre met op de voorgrond de Pyramide. En, niet onbelangrijk, ze hebben een heerlijk menukaart en klassiek geschoold personeel..

Daarentegen staat de Rive Gauche bekend als het geëngageerde (politiek en cultureel) gedeelte, er heerst een wat lossere sfeer. Hier leven politici, kunstenaars en filosofen naast elkaar. Pik je een terrasje bij Cafe de Flore en Les Deux Magots dan zit je mogelijk op die ene vierkante meter waar ooit Hemingway en Picasso een glaasje dronken. Hier vind je toonaangevende musea en parken, waaronder de Jardins du Luxembourg.

En dan gaat ook in Nederland een belletje rinkelen. Van die tuinstoelen? Ja, daar vinden de Luxembourg stoelen van Fermob inderdaad hun origine. Stoelen waarop het heerlijk tafelen luieren en hangen is, met name zomers dan. La bonne vie quoi…

P5130106

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *